Masca de protectie

Masca de protectie

Ce este o masca de protectie ?       

Masca de protectie este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor.

Aceasta acopera eficient nasul si gura avand bride cu care se fixeaza de urechi. Prin purtarea unei masti de protectie prevenim si limitam transmiterea germenilor produsi de anumite virusuri gripale, inclusiv Covid 19.

Cu toate acestea, doar utilizarea mastii nu este de ajuns pentru a asigura un nivel adecvat de protectie, de aceea se recomanda si adoptarea unor ale masuri de protectie la fel de importante.

Masca protectie respiratorie trebuie asociata cu respectarea stricta a normelor de igiena.

Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun precum si evitarea contactului cu persoane bolnave, dezinfectarea periodica a suprafetelor si purtarea unor manusi, reprezinta alte masuri sigure de prevenire si control ale transmiterii virusului.

Tipuri de masca protectie fata

Unele virusuri, cum este si Covid 19,  se pot transmite si prin ochi, de aceea masca nu reprezinta o garantie certa a lipsei de infectare.

Totusi purtarea unei masti ne fereste de particulele de saliva, principala cale de contaminare.

Atunci cand intri in contact cu un purtator,  masca reduce considerabil riscul de infectare. De asemenea, daca ai virusul si nu stii ori ai fost testat pozitiv, purtand o masca ii protejezi pe cei din jur.

Masca medicala

Masca medicala, cunoscuta si sub denumirea de masca chirurgicala este folosita in special de cadrele medicale pentru a nu se contamina germeni de la pacienti.

Materialul din care acestea sunt confectionate este netesut si impermeabil, destinat sa garanteze un nivel ridicat de rezistenta la penetrarea fluidelor si a microorganismelor.

Mastile chirurgicale sunt fabricate din 2 straturi de material hipoalergenic si un strat interior de filtrare ce protejeaza impotriva contaminarii.

Forma rectangulara si banda speciala frontala se modeleaza pe forma nasului, asigurand un grad ridicat de confort in utilizare.

Masca medicinala este de unica folosinta. Se poarta o singura data si se arunca atunci cand se umezeste pentru ca majoritatea agentilor patogeni se dezvolta in conditii de umezeala.

Cum se pune masca ?

Masca chirurgicala, masca cu filtru sau masca de bumbac nu ofera protectie daca nu sunt folosite corect.

Purtarea unei masti de fata in zonele publice poate impiedica raspandirea unei boli prevenind atat inhalarea picaturilor infectioase, cat si expirarea si diseminarea ulterioara a acestora.

Masca se poarta cu partea colorata in exterior, cu banda speciala potrivita in zona nasului prin apasare ferma. Trebuie acoperita barbia, gura si nasul, iar partile laterale ale mastii se pun cat mai bine lipite de obraji.

Pentru fiecare persoana echiparea se face la fel. NU se poarta DIFERIT!
Masca se manevreaza cu grija atat la atasare cat si la inlaturare. Se arunca, sau se spala ( valabil pentru masca de bumbac) atunci cand se umezeste.

Cine ar trebui sa poarte o masca ?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor purtarea unei masti de protectie.

Fie ca este o masca medicala sau o maca refolosibila , este foarte important ca aceasta sa fie plasata atent peste nas si fata.  Trebuie sa se evite atingerea ei in timpul purtarii si sa fie inlocuita sau curatata constant.

Desi e bine ca toti sa purtam in perioada epidemiei masti, exista anumite categorii de persoane pentru care purtarea acesteia este obligatorie:

  • personalul medical

 

Personalul medical trebuie sa poarte o masca de protectie cand se afla in preajma unui bolnav suspect sau confirmat de gripa sau de alte virusuri. Uneori pe langa masca este nevoie de purtarea unui combinezon si a unor viziere de protectie

Echipament medicalpersoanele care au probleme de sanatate cat si ingrijitorii acestora

Persoanele in varsta, dar si cei cu afectiuni medicale( diabet, probleme cardiace, astm) sunt mai vulnerabile, de aceea in perioada pandemiei trebuie protejate cat mai mult cu putinta.

Atat acestea, cat si cei din jur ar trebui sa poarte masca de fata. Este foarte important ca ingrijitorii sa aiba masca la fiecare interactiune cu persoanele bolnave.

  • personalul din industria alimentara

 

Fiecare persoana care lucreaza in zona de manipulare a alimentelor trebuie sa mentina un grad ridicat de curatenie personala si trebuie sa poarte masca de protectie pentru a evita posibilitatea contaminarii produselor.